Email: office@emaus.md | Tel: +373.60.595.146 / +373.68.471.670 / +373.79.776.216 / +40.744.848.704

 

Dă-ne un like!
Subscrie la canalul nostru de YouTube

Îndemn la pelerinaj

                  pb     

Sfinţi Români şi de alt Neam

Sfinţi Ocrotitori ai Moldovei

Harta Mănăstirilor din România

Harta Mănăstirilor din Basarabia

Calendar creştin ortodox stil vechi/nou

Calendar creştin ortodox stil nou

Ambasada României

   > Formular viza A, B, C 

   Formular viza A, B, C - completat   

Localităţi din Republica Moldova 

Harta mun. Chişinău

Hartă-calculator distanţe rutiere

Curs şi convector valutar   

Prognoza meteo  

  Skype                     emaus.md

  E-mail      office@emaus.md


Mănăstirea Curchi (Moldova)

Mănăstirea Curchi

Acest sfânt locaş  a fost ctitorit în 1773 de Iordache Curchi tuns în călugărie cu numele de Ioan.

În 1810 un ofiţer din armata rusă, dar de origine transilvănean, Teodor Sabău a zidit prima biserică de piatră în cinstea Naşterii Maicii Domnului.

 Către 1830  în mănăstirea Curchi se încearcă întroducerea vieţii de obşte ca în toate mănăstirile basarabene. Dar întrucât mănăstirea se afla sub personala supraveghere a arhiepisopului-vicar, ea şi-a păstrat statutul de aşezământ monahal fără viaţa de obşte fiind numită arhierească.

Pe parcursul sec XIX-ce mănăstirea prosperă şi către 1913 devine cea mai bogată din Basarabia. Mănăstirea avea o bogată bibliotecă, o şcoală pentru copii şi adulţi, un orfelinat.

Aici a învăţat carte  Mitropolitul Gurie Grosu al Basarabiei. Printre odoarele de preţ se număra cea mai reuşită copie a icoanei făcătoare de minuni de la mănăstirea Neamţ.

La începutul războiului, supusă unui intens bombardament de artilerie a fost grav avariată monumentala catedrală a mănăstirii “Naşterea Maicii Domnului”.

Pentru restaurare au donat bani mai multe personalităţi printer care se numără şi Maiestatea Sa  Regele Mihai a României fiind înscris în rândul ctitorilor. În perioada societică  complexul monastic ajunge  spital de psihiatrieşi doar în 1992 se începe restaurarea  aşezământului monahal.


Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei.

Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII - XIX. Este compusă din cinci biserici, două cladiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatra.

Biserica "Nașterea Maicii Domnului", construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica "Sf. Nicolae" (1808 - 1810) este construită în stilul clasicismului cu elemente de baroc. Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatră. În perioada sovietică mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie.  Pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări, dar numărul crește pe zi ce trece.



Alte destinaţii din Moldova
2011 aprilie 2011 august 2011 decembrie 2011 februarie 2011 iulie 2011 iunie 2011 mai 2011 martie 2011 noiembrie 2011 octombrie 2011 septembrie 2013 ianuarie Arcul geodezic Struve Casa-muzeu "Alexei Mateevici" din Căinari Casa-muzeu "Alexei Mateevici" din Zaim, Căuşeni Căuşeni Căuşeni - Biserica Adormirea Maicii Domnului Cetatea Soroca Chişinău - Cimitirul Armenesc - Mormântul lui Alexei Mateevici Lumânarea Recunoştinţei Mănăstirea Butuceni Mănăstirea Călărăşăuca Mănăstirea Căpriana Mănăstirea Chiştelniţa Mănăstirea Chiţcani-Noul Neamţ Mănăstirea Condriţa Mănăstirea Cosăuţi Mănăstirea Cuşalăuca Mănăstirea Dobruşa Mănăstirea Frumoasa Mănăstirea Glinjeni Mănăstirea Hagimus Mănăstirea Hâncu Mănăstirea Hârbovăţ Mănăstirea Hârjauca Mănăstirea Japca Mănăstirea Nicoreni Mănăstirea Priperceni-Curchi Mănăstirea Răciula Mănăstirea Rudi Mănăstirea Saharna Mănăstirea Suruceni Mănăstirea Tabăra Mănăstirea Ţâpova Mănăstirea Ţigăneşti Mănăstirea Ulmu Mănăstirea Zabriceni Mănăstirea Zloţi Orheiul Vechi Rezervația "Pădurea Domnească"
Sus

Centrul de Pelerinaj „EMAUS” din cadrul Mitropoliei Basarabiei

 Adresa: str. 31 August 1989, Nr. 161, Chişinău, Republica Moldova, Cod poştal: MD 2004

  (+373) 60.595.146, (+373) 68.471.670

  Copyright © 2010. Toate drepturile rezervate. Site-ul a fost lansat oficial la data de 18 octombrie 2010