Email: office@emaus.md | Tel: +373.60.595.146 / +373.68.471.670 / +373.79.776.216 / +40.744.848.704

 

Dă-ne un like!
Subscrie la canalul nostru de YouTube

Îndemn la pelerinaj

                  pb     

Sfinţi Români şi de alt Neam

Sfinţi Ocrotitori ai Moldovei

Harta Mănăstirilor din România

Harta Mănăstirilor din Basarabia

Calendar creştin ortodox stil vechi/nou

Calendar creştin ortodox stil nou

Ambasada României

   > Formular viza A, B, C 

   Formular viza A, B, C - completat   

Localităţi din Republica Moldova 

Harta mun. Chişinău

Hartă-calculator distanţe rutiere

Curs şi convector valutar   

Prognoza meteo  

  Skype                     emaus.md

  E-mail      office@emaus.md


Mănăstirea Butuceni (Moldova)

Butuceni

Nu se cunoaşte anul fondării Butucenilor sau cum li se spunea în perioada medievală Peştere. O mărturisire despre existenţa localităţii Peşter e ca oraş e „zapisul din 1602-1603”, scris la Peştere de pârcălabul de Orhei. Într-un document, datat cu 18 iulie 1617, semnează alături de părcălabul de Orheiului  şi părcălabul de Peştere.  Ieremia Movilă avea de gând să ridice o cetate la Peştere, iar pe timpul lui Vasile Lupu bucata aceasta de pământ de mai multe ori a trecut dintr-o mâină în alta. De când e mănăstireanu se cunoaşte. Arheologii făcând investigaţii au desoperit semne lapidare care se aseamănă cu inscripţiile din peşterile de la Basarabi-Murfatlar şi din perioada primului ţarat bulgar. În total au fost descoperite 6 complexe de peşteri. Primul complex e mănăstirea Bosie, al treilea - mănăstirea Butuceni.

Mănăstirea Peştere sau cum i se mai spune Butuceni ca  mai toate mănăstirile rupestre basarabene ridică întrebări în datare. Se cunoaşte că era schit în secolul XVIII-ce şi că a fost închis în secolul XIX-ce. Boierul Matei Donici a rugat călugării să fie mutaţi în altă parte şi schitul închis fiindcă chiliile călugărilor se aflau pe moşia lui. Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni decide desfiinţarea schitului, „şi peştera unde au fost biserica să se astupe cu zidirea, ca nimeni şi nimică să nu poată intra înlăuntru”. Schitul este închis în 1816. În 1820 localnicii au săpat o galerie dinspre sat, servind drept intrare în biserică prin care pătrund acum călugării şi vizitatorii. Deasupra a fost ridicată o clopotniţă. Biserica are altar naos şi pronaos. Există  şi 12 chilii. Se presupune că o parte din călugări locuiau în peşterile din stâncă ce se aflau la 500 metri distanţă de această mănăstire. Azi nu se mai poate pătrunde în mănăstire dinspre Răut, cărarea de acces prăbuşindu-se în urma unui cutremur.Iîn anul 1915 este zidită în vîrful dealului biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Vis-a-vis de  biserica „Naştera Maicii Domnului” în malul opus al Răutului e amplasat Schitul Pârcălabului Albu. Aproape complet distrus din cauza cutremurilor e alcătuit din circa 20 de spaţii ale schitului structurate în 4-5 nivele. Accesul turiştilor este limitat.

Mănăstirea pârcălabului Bosie reprezintă un complex monahal rupestru amplasat la altitudinea de circa 25m deasupra apei Răutului. E alcătuit din Biserică şi chiliii monahale. Biserica se pare avea hramul Sfântului Nicolae. În mănăstire se pătrunde dinspre Răut. Cercetătorii au găsit multe similitudini la peşterile de aici cu cele de la Ţipova. La intrare se putea de citit „Această mănăstire a făcut-o robul lui Dumnezeu Bosie, părcălabul de Orhei în cinstea Domnului Dumnezeu întru iertarea păcatelor sale. (anul 1675). Se presupune ca Bosie doar a reconstruit mănăstirea. Ea a fost închisă în 1816.

În urma unei cereri a credincioşilor din satul Butuceni , la 14 august 1996 s-a aprobat reînfiinţarea mănăstirii Butuceni.Alte destinaţii din Moldova
2011 aprilie 2011 august 2011 decembrie 2011 februarie 2011 iulie 2011 iunie 2011 mai 2011 martie 2011 noiembrie 2011 octombrie 2011 septembrie 2013 ianuarie Arcul geodezic Struve Casa-muzeu "Alexei Mateevici" din Căinari Casa-muzeu "Alexei Mateevici" din Zaim, Căuşeni Căuşeni Căuşeni - Biserica Adormirea Maicii Domnului Cetatea Soroca Chişinău - Cimitirul Armenesc - Mormântul lui Alexei Mateevici Lumânarea Recunoştinţei Mănăstirea Călărăşăuca Mănăstirea Căpriana Mănăstirea Chiştelniţa Mănăstirea Chiţcani-Noul Neamţ Mănăstirea Condriţa Mănăstirea Cosăuţi Mănăstirea Curchi Mănăstirea Cuşalăuca Mănăstirea Dobruşa Mănăstirea Frumoasa Mănăstirea Glinjeni Mănăstirea Hagimus Mănăstirea Hâncu Mănăstirea Hârbovăţ Mănăstirea Hârjauca Mănăstirea Japca Mănăstirea Nicoreni Mănăstirea Priperceni-Curchi Mănăstirea Răciula Mănăstirea Rudi Mănăstirea Saharna Mănăstirea Suruceni Mănăstirea Tabăra Mănăstirea Ţâpova Mănăstirea Ţigăneşti Mănăstirea Ulmu Mănăstirea Zabriceni Mănăstirea Zloţi Orheiul Vechi Rezervația "Pădurea Domnească"
Sus

Centrul de Pelerinaj „EMAUS” din cadrul Mitropoliei Basarabiei

 Adresa: str. 31 August 1989, Nr. 161, Chişinău, Republica Moldova, Cod poştal: MD 2004

  (+373) 60.595.146, (+373) 68.471.670

  Copyright © 2010. Toate drepturile rezervate. Site-ul a fost lansat oficial la data de 18 octombrie 2010